Szybkie sałatki na sezon grillowania.

Przedsmak grillowania.
Już niebawem zawita do nas maj,  piękny maj… A wraz z nim  majówka,  a jak wiadomo nieodłącznym elementem udanej majówki jest otwarcie sezonu grillowego!  Pyszne grillowane mięsa,  kiełbaski czy warzywa…  Na sam ich widok wzbiera apetyt  a smak i aromat zachwycają  wyjątkowością. Warzywa to świetny dodatek do grillowanych potraw, szczególnie do każdego gatunku  mięsa. Kuszeni kulinarną fantazją i inwencją   chętnie przyrządzamy  różne  dodatki, a najbardziej   w postaci  sałatek.
Maj jest miesiącem w którym targi, bazarki i warzywniaki aż pęcznieją pod ogromem nowalijek, z których możemy wyczarować prawdziwe cuda. Tym bardziej apetyczne są kolejne miesiące, gdzie wybór świeżych warzyw jest coraz większy. Pomidory, sałata, ogórki, rzodkiewka czy szczypiorek, to właśnie one są najchętniej wybieranymi  składnikami do naszych  sałatkowych  miksów.  Kiedy dołożymy do zestawu  rukolę  lub  roszpunkę,  efekt wyjątkowego  dania gwarantowany. Co z czym łączyć i co z czym się je, o tym w poniższym rozwinięciu.
Szybkie sałatki do steków.
Każdy grillowicz zapewne uwielbia steki z rusztu. Różowe, średnio wysmażone, soczyste.. Perfekcyjne dania zachwycają gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aby tę perfekcję osiągnąć, do steków warto skomponować dobrą sałatkę. Szybka w przygotowaniu, z sezonowych składników, zachwycająca swą prostotą może stać się hitem. Propozycją pierwszej sałatki świetnie pasującą do grillowanych steków jest sałatka ze szpinaku. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, wystarczy włożyć liście szpinaku do miseczki, dodać nasiona granatu, odrobinę pieprzu i soli oraz niewielką ilość oliwy z oliwek połączonej z sokiem z limonki. Na talerzu taki mix wygląda super i równie dobrze smakuje.
Kolejna proponowaną sałatką, którą można połączyć ze stekiem jest sałatka przygotowana z mixu sałat:
-roszponka,
-pomidorki koktajlowe,
-czerwona papryka,
-czarne oliwki
-ogórek wężowy.
Pełnię smaku doda jej lekki dressing, w którego skład wchodzą olej rzepakowy, odrobina wody, musztarda, miód i ocet balsamiczny oraz sól i świeżo mielony pieprz. Proporcje możemy ustalać dowolnie w zależności od ulubionych warzyw oraz intensywności sosu jaką chcemy uzyskać. Co jeszcze pasuje do naszego wyśmienitego steka? Sałatka z avocado z dodatkiem oliwek. Po raz kolejny stawiamy na prostotę i oryginalny smak. Do jej przyrządzenia potrzebna jest:

-sałata,
-czerwona papryka,
-czerwona cebulka,
-avocado
-oliwki,
-pomidorki koktajlowe.
Warzywa kroimy w dowolną formę, skrapiamy oliwą,  doprawiamy do smaku i  sałatka gotowa!  Takie połączenia podkręcą smak grillowanych potraw,  a przy okazji możemy poczuć się choć trochę „fit” patrząc na tak piękny talerz.
Szybkie sałatki do ryb
Dużą popularnością cieszą się również w sezonie grillowym ryby. Pstrąg, halibut czy łosoś, każda z nich z odpowiednią mieszanką przypraw może stanowić genialne dopełnienie każdej imprezy. Aby danie rybne  smakowało warto dodać prostą lecz efektowną sałatkę. Pierwszą z tych, proponowanych do naszej grillowanej ryby jest sałatka z cytrusem, a dokładnie z pomarańczą. Do jej przygotowania potrzebujemy:
-sałatę lodową,
-świeża pomarańcza,
-koperek,
-sos ziołowy,
-olej z pestek winogron.
Czas przygotowania to około 15 minut a jedna porcja w połączeniu z właściwą rybą nasyci 4 osoby.
Kolejnym świetnym dodatkiem np. do grillowanego łososia jest sałatka z botwiną. Szybka w przygotowaniu, a na talerzu prezentuje się fenomenalnie. Czego potrzebujemy aby spoić ją w idealną całość :
-pęczek botwinki,
-kilka liści sałaty,
-ogórek gruntowy,
-pomidor,
-rzodkiewki,
-koperek,
-oliwa z oliwek,
-miód,
-odrobina wody.
Chcąc podnieść  smak sałatki możemy dodać także ulubione zioła. Podawać możemy ją zarówno obok przepysznego łososia jak również  innej faworyzowanej ryby. Efekt smakowy jak i walory estetyczne zapewnione.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *