Szaszłyki z grilla – jak grillować?

Szaszłyki można przyrządzić na każdym rodzaju grilla. W jaki sposób to zrobić? Które akcesoria warto kupić, by szaszłyki grillowały się bez konieczności ciągłego ich przewracania? Jakie przepisy na szaszłyki z grilla trzeba wypróbować?

Szaszłyk – tradycyjna potrawa orientu

Szaszłyk to potrawa z kawałków mięsa nadzianych na szpikulec, przekładanych plastrami warzyw lub innym dodatkiem (boczek, słonina, kiełbasa, owoce morza, chleb) i jako całość opiekana nad ogniem lub na grillowym rożnie.

Do przygotowania szaszłyków dopuszcza się każdy rodzaj mięsa, szczególnie: wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę, baraninę, dziczyznę, a także ryby i owoce morza itd. Jeśli chodzi o warzywa, to najczęściej nadziewa się kawałki cebuli białej, czerwonej, papryki (czerwonej, zielonej, żółtej), cukinii, pomidorów, ziemniaków. Kawałki mięsa przed nadzianiem umieszcza się w marynacie dla uzyskania aromatu i by wierzchnia warstwa mięsa uległa karmelizacji.

Szaszłyk wywodzi się z krajów Azji Centralnej, najprawdopodobniej od dawna był rarytasem ludów plemiennych. Był łatwy do sporządzania i do opiekania nad ogniem. Między innymi dlatego dotarł niemal w każdy zakątek globu i podbił serca smakoszy.

Szaszłyki z grilla
Szaszłyki warzywne

Szaszłyk – potrawa wyzwalająca kreatywność

Któż z nas nie słyszał o szaszłyku po armeńsku, sewańsku, uzbecku, chińsku, hindusku, bułgarsku itd. Z kart menu dobrze znamy szaszłyki przygotowane z baraniny, cielęciny, wołowiny, dziczyzny i wzbogacone przeróżnymi dodatkami. Kreatywność w tej dziedzinie nie ma końca i każdy z nas może stworzyć szaszłyka w dowolnej postaci. Wystarczy tylko zmienić dodatki lub rodzaj mięs nadziewanych na szpikulec. Pochłonięci pasją kulinarną możemy stworzyć jeszcze nie spotykaną konfigurację zestawień i zaskoczyć degustatorów inwencją.

Marynaty do szaszłyków

Zazwyczaj w skład marynat wchodzą składniki kwaśne w postaci wina, octu lub soki z kwaśnych owoców: cytryny, grejpfruta. Ponadto dodajemy oczywiście olej, przyprawy i zioła. Bardzo często do marynaty dorzuca się poszatkowaną cebulę i zgranulowany czosnek.
Kawałki mięsa marynuje się w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), tak długo aż marynata nie wsiąknie w wierzchnią warstwę mięsa. Marynatą w postaci ciekłej można również nastrzykiwać kawałki mięsa.

Szaszłyki z grilla – sposób przyrządzania

Szaszłyki grillujemy metodą pośrednią w temperaturze zalecanej dla danego rodzaju mięsa. Ważne jest, aby nie doszło do przypalenia warstw przekładanych zanim nie ugrillujemy zasadniczej potrawy mięsnej, stąd dobór przekładańców w postaci warzyw i innych jest bardzo istotny. Proces grillowania należy monitorować i obracać szpikulce, by potrawa była równomiernie upieczona. Świetnym akcesorium do szaszłyków jest obrotowy rożen wyposażony w zestaw szpadek:

Najpopularniejsze przepisy na szaszłyki

Szaszłyk po bułgarsku – 6 porcji

  • Kawałki mięsa: baranina (schab, szynka) – ok. 1 kg
  • Przekładańce: krążki cebuli – ok. 0,2 kg
  • Składniki marynaty: główka czosnku, migdały- 60 g, bułka tarta – 4 łyżki, żółtka z jaj – 2 sztuki, olej – 200 ml, sok z cytryny, szczypta soli
  • Czas marynowania: 8 godzin w lodówce

Szaszłyk po sewańsku – 2 porcje

  • Kawałki mięsa: baranina(schab, szynka) – ok. 0,7 kg
  • Przekładańce: plastry boczku – 100 g
  • Składniki marynaty: kefir – 0,5 l, czosnek – 2 ząbki, drobno pokrojone główki cebuli – 4 sztuki, olej – 2 łyżki, szczypta pieprzu czarnego, szczypta soli
  • Czas marynowania: 10 godzin w lodówce

Szaszłyk po armeńsku – 4 porcje

  • Kawałki mięsa: baranina (schab z kością) – ok. 1 kg
  • Przekładańce: plastry bakłażana
  • Składniki marynaty: cebula – 2 sztuki, sok z jednej cytryny, skórka otarta z jednej cytryny, sól, pieprz czarny mielony
  • Czas marynowania: 7-8 godzin w lodówce

Szaszłyk z wieprzowiny z ziemniakiem – 4 porcje

  • Kawałki mięsa: baranina (polędwica, schab) – ok. 0,7 kg
  • Przekładańce: plastry białej cebuli, plastry ziemniaków
  • Składniki marynaty: drobno posiekana cebula – 1 główka, sok z jednej cytryny, tymianek, szczypta soli, pieprz czarny mielony
  • Czas marynowania: 4-5 godzin w lodówce

Szaszłyk z wołowiny i boczku – 6 porcji

  • Kawałki mięsa: wołowe (polędwica) – ok. 1 kg
  • Przekładańce: plastry boczku – 200 g, kawałki chleba razowego – 12 kromek
  • Składniki marynaty: szczypta soli, pieprz czarny mielony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *