Krewetki po wietnamsku z grilla

Krewetki z grilla to prawdziwy smakołyk, który szczególnie polecamy jako oryginalną przystawkę.  W wersji po wietnamsku są potrawą bardzo orzeźwiającą i delikatną. Przygotowanie krewetek jest bardzo proste, a grillowanie zajmuje mniej niż 10 minut.

Krewetki po wietnamsku – składniki

  • duże krewetki obrane – 2 kg
  • oliwa – 60 ml
  • świeży sok z limonki – 2 łyżki
  • czarny pieprz zmiażdżony – 1 łyżka
  • biały pieprz zmiażdżony – 1 łyżka
  • pieprz cayenne – 1 łyżka
  • sól gruboziarnista – 1 łyżka
  • chilli w proszku – 1/2 łyżeczki
  • wytrawny wermut – 1 łyżeczka

Z podanych składników uzyskasz porcje dla 6-8 osób.

Krewetki po wietnamsku – przygotowanie

  1. Krewetki wyłóż na durszlak, opłucz pod bieżąca wodą, obierz i osusz.
  2. Wymieszaj oliwę wraz z pozostałymi składnikami: limonką, pieprzem czarnym, białym, pieprzem cayenne, solą, chilli w proszku, a na końcu dodaj łyżeczkę wermutu.
  3. Umieść krewetki w przygotowanej marynacie i wymieszaj.
  4. Przygotowaną potrawę przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Krewetki po wietnamsku – grillowanie

  1. Krewetki wyciągnij z marynaty.
  2. Rozgrzej grill węglowy lub gazowy do temperatury 180-200 stopni C.
  3. Natłuść ruszt, by mięso nie przywarło do niego.
  4. Krewetki połóż na ruszt i grilluj metodą bezpośrednią przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Krewetki z obu stron powinny się przyrumienić. Krewetki przed grillowaniem można również spiąć patyczkiem lub prętem do szaszłyków.
  5. Po ugrillowaniu odstaw krewetki na półmisek i przykryj folia aluminiową na kilka-kilkanaście minut.

Krewetki po wietnamsku podaj z sosem szafranowym aioli.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *