Grillologia

akrylamid  – organiczny związek chemiczny z rodziny amid,  powstaje podczas obróbki termicznej produktów spożywczych (np: ziemniaki)  w temperaturze 140-180 stopni Celsjusza, w większym stężeniu  ma działanie szkodliwe

-aromatyzer  – urządzenie osłaniające palniki gazowe grilli gazowych, wykonane innowacyjną metodą chronioną patentem każdej marki grillowej. Dodatkową funkcją urządzenia jest odparowanie lotnych substancji ze ściekającego  tłuszczu podczas grillowania. Odparowują substancje  o mniejszej wartości ciepła parowania
barbeque –  rodzaj grillowania w zakresie umiarkowanych temperatur. Pierwowzorem terminu  był termin barbacoa z narzecza  języka hiszpańskiego. Określał on drewnianą konstrukcję używaną do pieczenia potraw mięsnych przez lud Arawak zamieszkujący przed kolonizacją hiszpańską tereny Ameryki Południowej. Termin barbacoa odnosił się na przestrzeni wieków tylko do nazwy konstrukcji drewnianej, a nie stricto metody przyrządzania na nim mięs .Ostatecznie sam proces od miana konstrukcji został nazwany barbeque- BBQ.

Broil King – nazwa marki  renomowanych grilli produkowanych w USA w Huntington stan Indiana, Dickson  stan Tennessee i w Kanadzie Waterloo stan Ontario.

-brykiet –sprasowany po ciśnieniem węgiel drzewny z dodatkiem lepiszcza, wynaleziony przez  E.G.Kingsford, krewnego Henry Forda. Zawiera lepiszcze.Ma wyższa wartość kaloryczną niż wegiel drzewny, i dłużej utrzymuje żar.
Don McGlaughlin – wynalazca grilla gazowego w 1954 roku. Prototyp skonstruowano z kotła gazowego z zewnętrznym spalaniem gazu.

dual tube – innowacyjny system palników (rura w rurze) stosowny w markowych grillach gazowych, do uzyskania równomiernego rozkładu temperatury na powierzchni grzewczej rusztu.

grill – urządzenie do obróbki termicznej potraw nad źródłem ciepła. Termin, w języku angielskim oznacza ruszt.

grillowanie –  beztłuszczowa obróbka termiczna potraw nad źródłem energii  cieplnej. W zależności od źródła ciepła  rozróżnia się grillowanie  węglem, gazowe, elektryczne
grill gazowy – urządzenie do obróbki termicznej potraw gdzie źródłem ciepła jest gaz ziemny, mieszanka gazowa propan-butan, propan

grill elektryczny – urządzenie do obróbki termicznej potraw gdzie źródłem ciepła jest spirala grzałki  grzewczej o dużej mocy

grill węglowy – urządzenie do obróbki termicznej potraw gdzie źródłem ciepła jest węgiel drzewny, brykiet, drewno liściaste

marynata – mieszanina ciekłego środka konserwującego ( ocet, wino, kwaśny sok owocowy, jogurt naturalny, kefir), oliwy  z oliwek  i przypraw. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa „mare” , morze ,z racji iż  dawniej pierwszą marynatą była zwykła woda morska z dużym stężeniem soli. W Europie południowej konserwującą sól zastąpiono najpierw winem,  z powodu jego właściwości kwasowych i antybakteryjnych, potem octem (ocet jako produkt skwaszenia wina), w końcu oliwą. Marynatą pokrywa się produkty przygotowywane do obróbki cieplnej, aby nadać jej walorów smakowych. Produkty marynuje się w pewnym odstępie czasu przed procesem obróbki, a jako zamarynowane przechowuje się w chłodnej temperaturze, celem zabezpieczenia przed rozwojem bakterii.

marynata sucha –  mieszanka ziół i przypraw do posypania natartego olejem produktu. Tak zamarynowany produkt pozostawia się w temperaturze pokojowej do 2-3 godzin, lub  temperaturze chłodnej (lodówka) do 12 godzin.
marynata ciepła – mieszanka środka konserwującego , ziół, przypraw, doprowadzona do wrzenia w trybie bardzo  wolnym. Po wrzeniu schłodzona do temperatury 35 stopni Celsjusza jest gotowana do zamarynowania. Produkty zamarynowane odstawia się  w miejsca chłodne na czas 12-14 godzin

marynata płynna – mieszanka środka konserwującego, oliwy, ziół, przypraw. Zamarynowany produkt przed obróbka termiczną pozostawia się w naczyniu hermetycznym do 2-3 godzin w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin w temperaturze chłodnej.

marynowanie – zalewanie produktu w marynacie przed obróbka cieplną, w celu wydobycia jego walorów smakowych lub  konserwacji. Podczas obróbki cieplnej, z powodu kwasów zawartych w marynacie, produkt nie traci w nadmiarze wody, i dlatego jest soczysty i miękki.

Napoleon – marka grilli kanadyjskich, produkowanych przez przedsiębiorstwo Wolf Steel

Palatine  – miasteczko na obrzeżach Chicago (USA, stan Illinois), znane z lokalizacji manufaktury produkującej grille marki Weber
przyprawa egzotyczna – pędy, liście, owoce,  roślin tropikalnych, sub tropiklanych poddane zabiegowi suszenia: pieprz czarny, biały, zielony, różowy, liść laurowy, ziele angielskie, goździki, cynamon, anyż, imbir, kardamon, kurkuma, imbir itp.

techniki grillowania – technika pieczenia potraw  przy różnym rozkładzie temperatur

technika grillowania bezpośrednia – technika grillowania tradycyjna, bezpośrednio na źródłem energii cieplnej

technika grillowania pośrednia – technika grillowania obiegiem gorącego powietrza (konwekcyjna)

technika „ łagodnego zbocza” – technika grillowania przy monotonicznym rozkładzie  temperatur na ruszcie.

technika grillowania „kanionu” – technika w której  dwie boczne części ruszta są nagrzane, środkowa część jest chłodniejsza

technika grillowania „kopczyka” – punktowe nagrzanie rusztu zazwyczaj w strefie obrzeżnej, reszta część rusztu jest chłodniejsza

technika grillowania „pół na pół” – technika w której równomiernie jedna część rusztu  jest nagrzana, druga chłodniejsza
salsa – odmiana egzotycznego sosu pochodzenia meksykańskiego,nazw pochodzi  z języka hiszpańskiego i oznacza „ostry sos”. Przypomina konsystencją sałatki. Stosowany jako dodatek do grillowanych mięs, drobiu, ryb.
sos chutneye – odmiana sosu, na bazie owoców (ananasów, mango, moreli, jabłek) lub na bazie warzyw (pomodorów, papryki słodkiej, dyni) z dodatkiem octu, ziół, przypraw.

Schroeter Wolfgang  – założyciel  metalowej manufaktury Wolf Steel  w Barrie Ontario  Kanada, produkującej między innymi grille marki Napoleon. Manufaktura znana jest z seryjnej produkcji kominków i piecy.

Stephen George  Sr,-1922- 11.02.1993, wynalazca unikatowego hermetycznego kociołka do grillowania w manufakturze metalowej Weber Brothers Metal Works produkującej boje morskie.

Weber – fabrykant, właściciel manufaktury metalowej  Weber Brothers Metal Works, na obrzeżach Chicago w latach 1950-1959. W 1959 manufaktura została sprzedana George Stephen, na potrzeby seryjnej produkcji grilla węglowego.

-Weber grill  – nazwa marki amerykańskiej , produjacej grille węglowe, gazowe, elektryczne
wiórki –ścinki drzew owocowych i innych o charakterystycznych aromatach

węgiel drzewny – czarny substytut produkowany z drewna w procesie suchej destylacji. Posiada małą gęstość jest silnie absorbcyjny. Jako paliwo ma  3-krotnie większa wartość energetyczną niż zwykłe drewno. Otrzymuje się przez wypalanie w retortach.