Zasady grillowania warzyw.

Zasady grillowania warzyw.

Wybór warzyw –

  • wybieraj warzywa sezonowe i świeże
  • wybieraj warzywa dojrzewające w Twoim regionie
  • wybieraj warzywa dojrzałe o intensywnej barwie

 

Przygotowanie warzyw do grillowania

  • warzywa przed użyciem dokładnie umyj i osusz w naczyniu perforowanym
  • gdy grillujesz bezpośrednio na ruszcie pokrój warzywa, pod warunkiem gdy jest to możliwe w płaskie, szerokie, równorzędnie rozmiarowo , grube plastry lub kawałki. Gdy grillujesz z użyciem tacki aluminiowej pokrój w drobną kostką, cienkie plastry, małe kawałki.
  • używaj stosowne marynaty z dodatkiem oliwy, octu winnego, przypraw i ziół. Zamarynowane warzywa odstaw w temperaturze pokojowej na czas 20-60 minut, aby przeszły aromatem składników. W innym przypadku zawsze skrojone warzywa obtocz w oliwie z oliwek i dopraw obfitą posypką soli i pieprzu.

Grillowanie

  • warzywa pieczone na ruszcie rozstaw tak , aby powierzchnia kontaktu z gorącą powierzchnia była największa.
  • monitoruj intuicyjnie grillowanie, aby zapobiec przypalaniu
  • gdy warzywa zaczyna czernieć , obróć na druga stronę
  • stosuj się do ogólnych zasad czasów pieczenia dla danego warzywa i rekomendowanej techniki grillowania

griiolowanie warezyw czasy 1

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *